fredag, augusti 22, 2008

Gästbloggare: Fröken Plus

Vissa anser kanske mitt val att ta in en gästbloggare såhär tidigt i min karriär som djärvt. Andra ser det kanske som idiotiskt. Jag ser det själv som en barriärbrytande handling och hoppas innerligt att jag står som avstampsbräda i Fröken Plus karriär. (Och att hon ska tacka mig någongång, någonstans & på något sätt).

Här nedan följer en resa med Fröken Plus som guide.
-------

Med petticoat och liv av tårtpapper, vikta, rullade och arrangerade till ett gräddigt virrvarr frågade formgivare Bea Szenfeld människor år 2007 om papperskläder kunde förändra deras syn på det vardagliga livet och på sig själva i förhållande till omvärldens vardagsföremål? Det var genom hennes Miss Gateau gjord av 75 st stora tårtpapper, 35 st små glasunderlägg och 112 st knappnålar hon framhävde den hypade miljöbomben vi lever i och förespråkandet om människans återanvändande. Men egentligen talar hon indirekt för det ekologiska klädmodet och kanske om köksredskapens möjlighet att vara chicha.

Under 60-talet blev klänningar av papper en symbol för slit och släng modet. 2007 kom trenden tillbaka i ny form; Christian Dior med sin coutureinspirerade klänning med inslag vikta pappersfåglar och Gary Harvey med sin klänning i tidningspapper – båda som symboler för återanvändning av material. 2008 lever trenden kvar och är stark på marknaden. Det var nog inte det Cay Bonds försutspådde i sitt uttalande till Sydsvenska Dagbladet om att modetidningar och dess modeväktare inte skrev om ekologiskt mode.

Ekologiskt har gått från att vara mossigt till hippt.
Den senaste eko-trenden var på 90-talet, men marknaden var långt ifrån redo. Skogsmullesyndromet var inte tillräckligt utvecklat och framförallt inte kärleken för att även se rätt ut mitt ute i ingenstans. Idag är det inte bara dessa naturintresserade skogsmullar som värnar om naturen genom att välja ekologiska varor och material i kläder, utan även urbana och trendmedvetna konsumenter. Nu längtar vi till den dag då människans återanvändande gör det klädmodernt med vispar i öronen och kastruller på huvudet, vilken snack i modevärlden, återanvändning i mer än all ära.

Ekologi och religion
Trots avsaknaden 2007 är den verkligen inte längre saknad 2008 och det är nästan svårt att minnas att ekotrenden var relativt frånvarande förra året, om än med små reservationer. Trenden lyser nu igenom och framförallt i alla glossiga modemagasin som nästan sprutar ut bildserier med rubriken Ekologi och i modebloggar ska vi inte ens prata om, där är ekologiska produkter och kläder långt ifrån lika ovanligt som julskinka på muslimernas julbord och att de inte ens firar jul säger väl allt. Och för att få in ett religiöst perspektiv firar muslimer inte jul eftersom Allah och profeten Muhammed inte har beordrat sina efterföljare att högtidshålla denna helg och Jesu födelse.


Fredagstips: Heath Ledger spelar Casanova, 21.00, Kanal 5.

/ Fröken Plus


1 kommentar:

Anonym sa...

Dulurz!
Man måste våga för att vinna och du vann storkovan genom att låta Fröken Plus gästblogga i din nya verksamhet. Hon höll måttet och verkar vara en ytterst sympatisk och humoristisk människa. Men, heter hon verkligen Plus?

Mvh / Tom